Een beeld wordt voor 90% door de fotograaf gemaakt, voor 10% door de camera.

Ik hoor nog wel eens dat vrienden, neefje of broer de foto's gaat maken van een bruiloft. "Ze hebben een grote camera, ook zo een als jij hebt" hoor ik dan, "met grote lensen". Aha, ook zo een als ik heb... Dat kan natuurlijk, maar toch, het is nog altijd de fotograaf die de foto maakt. Een beeld wordt voor 90% door de fotograaf gemaakt, voor 10% door de camera. Ook als je net zo'n camera hebt als ik. Ervaring met bruidsreportages is wel zo handig. En waarom dan?

Er gebeurd veel op je bruiloft! Veel momenten maak je zelf niet eens bewust mee. Gewoon omdat je bezig bent met andere dingen, omdat je aan het genieten bent van de dag. Bovendien moet het in een keer goed. Een bruidsfotograaf kan geen misser maken, of foto's missen. Je bruiloft is maar een keer. Je wilt iemand die precies weet wat hij of zij doet, en verder onbezorgd genieten van je dag.

Er gebeurd veel op je bruiloft! Je wilt iemand die precies weet wat hij of zij doet, en verder onbezorgd genieten van je dag.

Een echte bruidsfotograaf is de hele dag alert,  houdt haar of zijn camera steeds paraat, zodat ze niets missen. Hoe aardig het aanbod van je vriend, broer of neef ook is, ze zijn emotioneel betrokken bij jullie dag. De kans is groot dat ze even vergeten een foto te maken, omdat ze zo aan het genieten zijn van jullie "ja moment", of ze worden aangesproken door bruiloftgasten voor een gezellig praatje, terwijl ze beter die traan van oma konden fotograferen. In dit blog nog eens 10 redenen waarom je beter voor een professionele bruidsfotograaf kan kiezen.

Hobbyfotograaf  of Bruidsfotograaf?

10 redenen waarom je voor een professionele bruidsfotograaf kiest
1. Van mooie composities tot kleine kunstwerkjes

Een pro fotograaf heeft veel ervaring en weet wat wel en niet werkt. Als je een gepassioneerde fotograaf hebt, zal die zelfs proberen om van elke foto een waar kunstwerkje te maken.

2. Ook met minder goed licht of juist heel hard licht, weet je fotograaf mooie foto's te maken

Waar! Ook al lijkt het prima licht op het oog toen jullie gingen kijken op de locatie. Een camera werkt anders. Een pro fotograaf weet daar mee om te gaan, de fotograaf kent zijn of haar camera en weet daarnaast subtiel te flitsen als dat nodig is.

3. Professioneel apparatuur

Professioneel apparatuur, meestal full frame spiegelreflex en verschillende lensen. Met deze verschillende lensen worden detailfoto's gemaakt, kan er van veraf toch een mooie emotionele foto worden geschoten, zonder dat je gasten het door hebben en worden je portretfoto's om te zoenen.

4. Altijd een back up

Een professionele bruidsfotograaf werkt met een back up camera. Veel fotografen, net als ik, werken zelfs met twee camera's tegelijk. Als er een stuk gaat, is er dus altijd nog een back-up.

5. Ervaring genoeg om precies te weten wat je fotograaf moet doen

Door veel bruiloften te hebben gefotografeerd, weet een pro precies wat hij of zij moet doen. We weten wanneer je vader trots naar je kijkt, we weten dat je vriendinnen je trouwring willen bekijken, we weten dat oma stilletjes in een hoekje het overzicht heeft en zit te genieten van wat er gebeurd. We weten ook hoe we professionele foto's kunnen maken van belangrijke momenten én we weten zelfs hoe we mooie foto's kunnen maken en toch onzichtbaar zijn.

6. Getraind oog voor mooie momenten en fijne details

Hier hadden we het eerder al over, maar verdiend extra aandacht. Onze ogen zijn getraind om de belangrijke momenten te kunnen zien. Niet alleen van jullie, maar ook van jullie gasten, van de locatie en van de details waar jullie zoveel zorg aan hebben besteed.

7. Ontspannen tijdens de dag en de fotoshoot

Ok, wees eerlijk. Hoe vaak sta je voor de camera? Onlangs had ik zelf nog een fotoshoot en ik verbaasde mij erover dat ik toch een beetje zenuwachtig was. En waarom? Dat kan ik je vertellen. Je bent het niet gewend gefotografeerd te worden op deze manier en je wilt dat het in een keer goed gaat. Je wordt je opeens bewust van de handelingen die je doet en dat ben je niet gewend.

Een professionele fotograaf weet daar gelukkig mee om te gaan en zal alles doen om jullie op je gemak te stellen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet de hele tijd in de camera te kijken, hoef je geen gekke poses in te nemen die zogenaamd spontaan zijn. Bij professionele bruidsfotografen gaat  het er meestal om, dat jullie elkaar lief hebben op deze dag, dat is tenslotte waar het om gaat op jullie trouwdag. En dat willen we graag fotograferen, gewoon zoals jullie zijn, mooi en liefdevol!

8. Nabewerking, zodat je foto's er van af spatten en toch natuurlijk zijn

Een camera is anders dan ons oog. Daarom zullen de foto's die ruw uit de camera komen bijna nooit er uit zien zoals wij dat met ons oog hebben waargenomen. Nabewerking is daarom dus nodig, want we willen wel mooie foto's die dichtbij de werkelijkheid komen.

Professionele fotografen hebben professionele nabewerkingsprogramma's waarmee foto's helemaal geoptimaliseerd worden.

9. Blurry achtergrond

Dat is bijvoorkeur mijn favoriet en waarom ik met een spiegelreflexcamera fotografeer. De Scherpte en de onscherpte is varieerbaar door verschillende instellingen op een camera en heeft te maken met de professionaliteit (lees ook hoogte in prijs) van de lensen. Een professionele fotograaf heeft alle trucjes in handen om deze beelden zo te maken.

10. Fotogenieke pics, ook al denk je dat je niet fotogeniek bent

Ook belangrijk en ook dit hoor ik vaak. "We knipperen de hele tijd met onze ogen", of "we zijn echt niet fotogeniek hoor". Natuurlijk is de een meer fotogeniek dan de ander, maar geloof mij. Een echte bruidsfotograaf maakt prachtige foto's van jou en je lief. Een bruidsfotograaf weet jullie op je gemak te stellen zodat je ontspant, we weten ook hoe we die mooie lach kunnen toveren en vastleggen of jullie liefde voor elkaar en ook nog eens zo dat het er natuurlijk uit ziet.

Maar hoe leg ik uit dat ik een professionele bruidsfotograaf wil inhuren?

Tot slot, hoe ga om met het aanbod van je hobbyfotograaf? Tenslotte is het een ontzettend aardig aanbod en vaak prijstechnisch gezien best verleidelijk om hier op in te gaan. Besef dat je familie of vriend ook jullie gast is. Je wilt dat iedereen optimaal kan genieten van de dag en dat doe je niet als je een dubbelrol hebt als gast en fotograaf. Vertel je aanbieder dit, hij of zij zal misschien teleurgesteld zijn, maar ook begrip hebben voor jullie keuze.

Ben je overtuigd van een professionele bruidsfotograaf? Of twijfel je nog? Ik ben heel benieuwd naar jullie reactie.

TERUG NAAR BLOGS
Logo Annemarie Dufrasnes BruiloftenCHECK BESCHIKBAARHEID

Volg je mij al op Instagram?